Yapay zeka (AI), bir bilgisayar veya makinenin insan gibi düşünüp davranmasına olanak sağlayan bir terimdir. İngilizce’de ‘’Artificial Intelligence’’ anlamına gelmesinden dolayı AI şeklinde ifade edilir.
Yapay zeka teknolojisi sayesinde makineler; tıpkı insanlar gibi anlama, öğrenme, nesneleri tanıma, problem çözme, yanıt verme, karar verme ve benzeri gibi davranışları gerçekleştirebiliyor. Yalnızca bu davranışlarla kalmayan yapay zeka, araba kullanmak, bir işçi gibi iş yapmak becerilerine de hakim olabiliyor.
Yapay zekanın, teknolojiyi gerçeğe dönüştüren beş temel bileşeni vardır;
Şimdi bu bileşenlerin neler olduğunu öğrenelim.
Makine öğrenme: Makine öğrenimi ile yapay zekanın analitik modeller oluşturması otomatikleştirilir. Makine öğrenimi ile algoritma analizleri yapılır, kalıplar tanımlanır ve tahminlerde bulunulabilir.
Derin öğrenme: Derin öğrenme, makine öğrenimine ait bir alt kümedir. Yapay sinir ağlarını da kullanarak makinelerin, verileri işleyerek öğrenmesine olanak sağlar. Makinelerin karmaşık sorunlarını çözmede derin öğrenme yardımcı olur.
Yapay sinir ağları: Yapay sinir ağları, insan beyninin biyolojik biçimini taklit etmek amacıyla oluşturulmuştur. Tıpkı nöronlar gibi birbirine bağlı ağlardan oluşmuş yapıdadır. Yapay sinir ağları sayesinde yapay zeka, kendi kendine bir şeyleri öğrenme becerisine sahip olur.
Doğal dil işleme: Doğal dil işleme, insan dilini anlama ve tanımlama becerisini sunar. Doğal dil etkileşimi sayesinde insanlar, bilgisayarlar ile günlük dillerini kullanarak iletişime geçebilirler.
Bilgisayarlı görü: Bilgisayarlı görü, var olan video, fotoğraf ve benzeri gibi içerikleri algılamaya olanak sağlar. İnsanların görme duyusunu yapay zekaya entegre edebilmek için bilgisayarlı görü kullanılır.
Bunca işlevi olan yapay zekanın da tabii ki avantajları ve dezavantajları bulunuyor.
Yapay zekanın tüm bu avantaj ve dezavantajları onun kullanımına karar vermeniz için önemlidir. Ancak teknolojinin bunca gelişmiş olduğu bir çağda yapay zekadan yoksun kalmak da ne kadar doğru olur bilemiyoruz. Tüm bunlar ışığında yapay zekanın nerelerde kullanılabileceği de bir başka sorudur.
Görüntü işlemenin en güzel örneği otonom (sürücüsüz) araçlardır. Yapay zekanın yardımcı olduğu otonom araçlar veri ve görüntü analizi yapabilir. Bu sayede de araçta tıpkı insan bir şoför varmışcasına hareketler gözlenir.
Çoğu sosyal medya platformunda önerilen kişi ve sayfalar, dizi/film sitelerindeki önerilen dizi ve filmler gibi birçok davranış, yapay zekanın önerici sistemi sayesindedir.
Bu yazımızda sizlerle yapay zekanın tanımını, avantajlarını ve uygulama alanlarını paylaştık. Teknoloji geliştikçe yapay zekanın dünyamızdaki yeri de elbet değişecektir. Tüm bunlar ışığında size yardımcı bir yazı olmasını dileriz.
Bence yapay zekanın en iyi yani neredeyse hatasız sonuç vermesi Ben laboratuvarda çalışıyorum Son zamanlarda kit kullanıyoruz ve sonuçlar hem hızlı hemde kusursuza yakın çıkıyor Ayrıca çok pratik Önceden çözeltileri bile kendimiz hazırlayıp hesaplama yapıyorduk✨
Yapay zekayı merak ediyordum bu sunumda öğrenmiş oldum çok teşekkürler
Akıl dahil yapacağı bir insanın yapabileceği her şey yapabilecektir o zaman insanlığa insanoğluna gerek de kalmayacaktır
Melek yildizhan
5 September 2022Yapay zeka nedir diye merak ederken sorunun cevabını bulmak güzel