Bugun sizlerle en hızlı entegre olan ve en makul fiyatlı Whatsapp Chatbot‘u inceleyeceğiz. İlk olarak “Whatsapp Chatbot Nedir?” ona bakalım. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi durumu, pek çok durumu etkilediği ölçüden de ekstra olarak iletişim kurabildiğimiz uygulamaların kullanımını etkilemiştir. Tüm dünyada online iletişim denildiğinde ise akla ilk olarak WhatsApp gelmektedir. WhatsApp, pandemi etkisiyle birlikte %40’a varan bir artış ile kullanıcısını arttırdı. WhatsApp’ın sağlamış olduğu ivmeyle birlikte, birden çok fırsat kapısı aralandı.
Pandemi döneminin en çok etkilediği alanlardan bir diğeri ise ticari hayat oldu. Hali hazırda, işini online platformlara döken firmalara ayak uyduran birçok işletme, ticari hayatını internet ortamına taşıdı.
İş dünyasında da online platformlara geçiş birçok iletişim uygulamasını beraberinde getirirken buradan da en çok fayda ile çıkan WhatsApp oldu. WhatsApp’ın sunmuş olduğu WhatsApp API ve WhatsApp Business ile birçok işletmeye iletişim fırsatları sunuldu.
WhatsApp Business, daha çok küçük işletmelerin müşterileri ile iletişimde kalmak için kullandığı bir platform oldu. Orta ve büyük ölçekli işletmeler ise daha fonksiyonlu olan WhatsApp API’yı kullandı. 2022 Mayıs ayı itibari ile tüm işletmeler tarafından kullanılabilen WhatsApp API’de müşteri servisleri ve bildirim iletimleri için ‘’chatbot’’ sisteminden yararlanılıyor.
WhatsApp Chatbot, yapay zekâyı veya önceden programlanmış kuralları kullanarak müşterilerinizle ilgilenen bir sistemdir. Müşterileriniz, önceden hazırlanmış otomatik cevaplar sunarak konuşmayı üstün beceri ile ilerletebilen chatbotlar sayesinde konuşma arayüzünde gerçek bir insanla konuşuyormuş gibi iletişim kurabiliyor. Chatbot sistemi, servis ve ürünler hakkında sorulan soruları cevaplamak, sipariş işlemleri, kargo işlemleri ve ödemelerle ilgili her türlü iletişim durumunda yardımınıza koşuyor.
İçerik Konuları
Chatbotların çalışma mantığı duyu-dil programlamasına ve makine öğrenimine dayanır. Chatbot’a soru sorulduğunda algoritmaların girdiyi işlemesiyle birlikte kullanıcının ne sorduğunu anlar ve cevap verir.
Chatbotlar, algoritmanın kelimelerin karmaşıklığını tespit etme ve algılama özelliğine dayanmak zorundadır. Bu algoritmanın sürekli olarak iyileşmesi durumunda ise karşıdaki kişi, konuştuğu kişinin bir robot mu yoksa insan mı olduğunu bile anlayamayacak raddeye gelebilir. Chatbot’ların çalışmasını daha iyi sağlamak adına sürekli denetimleri ve geliştirilmeleri gereklidir.
Chatbot’lar iki farklı kategoride ele alınabilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
Merak edilen konulardan biri ise chatbotun hangi alanlarda kullanılabileceğidir. Drift tarafınca yapılan bir araştırmaya göre insanlara chatbotu ne için kullanabilecekleri sorulmuştur. Cevapların paylaşıldığı tabloyu sizler için aşağıya ekledik.
Katılımcıların da belirttiği üzere, chatbot sistemi çoğunlukla işletmelerin görevlerini bir insan gücünden çok daha hızlı bir biçimde halletmeye yaramaktadır. Chatbot sisteminin yarattığı zaman özgürlüğü ile işletmeler ve müşteriler arasındaki kopuk iletişim sorunları çözülmektedir.
Chatbot oluşturmadan önce botunuzu ne için kullanacağınızı belirleyip chatbotun ne yapmasını istediğinizi değerlendirmeniz ve oluşabilecek muhtemel sorunları düşünmeniz oldukça önemlidir.
İlk olarak chatbotunuza rol tanımlamalısınız ve bu rolün size nasıl katkı sağlayacağını değerlendirmelisiniz. Mesela bir bot zamandan, çabadan tasarruf etmenizi sağlayabilir veyahut verimliliği artırarak size fayda sağlayabilir. Minik girdilerle başlayıp ilerledikçe büyük sonuçlar almanız olasıdır. Her zaman en alt tabakadan başlayıp gittikçe karmaşıklaştırmanız tavsiye edilir. Botlarınızın rolünü başta kolay bir şekilde ayarlayıp gelişme sağladıkça ona daha zor roller verebilirsiniz.
Hedef kitlenizi tanımak ve chatbotu ona göre programlamak yine oldukça önemlidir; müşterilerinizi tanıyıp onların sorabilecekleri sorularla ilgili botunuzu eğitmeniz gereklidir. Önceki müşteri sohbetlerinizi inceleyip botunuza sık sorulabilecek sorulara göre senaryolar hazırlamalısınız. Hedef kitlenizi iyi bilmek her zaman işletmenizi ilerletecektir. Geçmiş sohbetleri kaydederek referans kaynağı oluşturabilirsiniz.
Chatbot’un ne olduğu ve kullanımının faydaları gibi konulardan sonra ise WhatsApp chatbotun nasıl oluşturulacağı hususuna da değinmemiz gerekiyor.
Chatbotunuzu özelleştirmeniz de mümkündür. Peki chatbotunuzu hangi biçimlerde özelleştirebilirsiniz, aşağıda inceleyelim.