İçerik Konuları
Online satış sitesi kurarken çok detaylı ve önemli bilgilere ihtiyacınız olacaktır, online satış dünya genelinde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla önem kazanmış olan dijital ortamda ürün veya hizmet ticareti yapmak anlamına gelen, e-ticaret olarak da bilinen bir kavramdır. İnternetin yaygınlaşması ve teknolojinin sürekli gelişimi ile birlikte hemen hemen her sosyal mecraya kolaylıkla erişim sağlanması online satış yöntemlerinin önünün açılmasını sağlamıştır. Bu nedenle online satış sayesinde geleneksel pazardaki markalaşmanızı da üst seviyeye çıkartacak hamleler mümkündür.
Müşteri ve satıcının online ortamda çok daha rahat bir şekilde bir araya gelmesini sağlayan e-ticaret siteleri, her iki taraf için de oldukça avantajlıdır. Hali hazırda fiziki bir mağazanız olsa dahi e-ticaret sitenizi kurarak maksimum sayıdaki müşteriye minimum efor sarf ederek ulaşabilirsiniz. Ulaştığınız alıcı sayısıyla doğru orantılı olarak da kazanç elde edebilirsiniz.
Online satışlarınız için web sitesi kurarken öncelikli olarak bir stratejik plana sahip olmalısınız. Yapılması gereken tüm çalışmaları belirlemeli ve bu çalışmalar doğrultusunda hareket etmelisiniz. Oluşturduğunuz bu yol haritasının sizi doğru adımlarla başarılı geleceğe götüreceğini göz ardı etmemelisiniz.
Online satış sitesi kurarken sizler için gerekli 8 doğru hamleyi derlediğimiz yazıyı aşağıda bulabilir, ticari yolculuğunuza emin adımlarla çıkabilirsiniz.
Öncelikli olarak içinde bulunduğunuz pazarı ve pazardaki rakiplerinizi tanımalısınız. Pazarı tanımak için yapmanız gereken şey pazar araştırmasıdır. Firmanızın bulunduğu pazarın hedef kitlesini, tüketim kültürünü iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Satacağınız ürün veya hizmetin raf ömrü, raf kalitesi, satışındaki önemli etkenler bu analizde gizlidir. Bunun için pazarın büyüklüğü, müşteri ihtiyaçları, en çok tercih edilen ürünler, ilgi çeken reklamlar gibi başlıklarla kolaylıkla planınızı oluşturabilirsiniz.
Rakiplerinizi tanımak için yapmanız gereken şey ise firma analizidir. Pazarlama stratejinizi geliştirebilmek için rakip firmaya ait ürünlere gelen yorumları, memnuniyet ve şikayetleri izlemeli; rakibinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlemelisiniz. Bunun için ise öncelikli rakiplerinizi belirlemek, pazarlama stratejilerini incelemek, ürün fiyatlandırmalarını gözlemlemek, sosyal medya kullanımlarını analiz etmek gibi başlıklara göre bir plan oluşturabilirsiniz.
Domain, en anlaşılır ifade ile web sitenizin adı ve adresidir. Domain adınız sadece size aittir, bir başka firma tarafından kullanılamaz. Firmanız için domain alırken akılda kalıcı ve kısa bir domain olmasına, marka isminizi yansıtmasına, kısa ve anlaşılır olmasına, .com bağlantılı olmasına ve domain adınız ile sosyal medya hesap adlarınızın aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
Sosyal medya platformlarından (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn vb.) işletmenize uygun olanı seçip aktif paylaşımlar yaparak göz önünde bulunmaya önem göstermelisiniz. Sosyal medya sayesinde bilinirliğiniz artacağından dolayı alıcılarınızla iletişim kurarken veya içerik paylaşırken yazım ve noktalama kurallarına dikkat etmeli, işletmenizin kurumsal kimliği dışına çıkmamalısınız.
E-ticaret altyapısı, firmanıza ait olan web sitenizi, pazarlamalarınızı ve satışlarınızı yönetmenize yardımcı olacak olan bir yazılımdır. Online satış sitesi kurarken, isteyen kişi ve işletmeler genellikle hazır e-ticaret altyapıları, açık kaynak kodlu e-ticaret altyapıları ve e-ticaret sitesi yazdırma gibi yöntemleri kullanarak satış sitelerini oluşturmaktalardır. Online satış siteniz ne yazık ki bilgisayar korsanları, güvenlik saldırıları, kötü amaçlı yazılımlar vb. gibi nedenlere karşı savunmasızdır. Hem firmanızın hem de müşteri bilgilerinizin güvenliği için işletmenizin bütün ihtiyaçlarını güvenle sağlayan bir altyapı oluşturmalısınız.
E-ticaret firmalarında ürün ve satıcı arasındaki ilk temas ürünün görseliyle, sonrasında da ürünün açıklamasıyla gerçekleşmektedir. Müşterilerinizin size bağlılığını arttırmak için önce onlara güvenilirliğinizi göstermelisiniz. Güvenlerini kazanabilmek için ise ürün fotoğrafını doğru girmeli, açıklamalarda alıcılarınızı şüpheye düşürecek bir yanlışlık yapmamalısınız. Ürün fotoğraflarını profesyonel bir biçimde çekmeli, fotoğraf düzenlemelerine önem vermeli, ürüne dair bütün gerekli bilgileri eksiksiz ve anlaşılır şekilde açıklama kısmına girmelisiniz.
E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kullanıcıların neredeyse hepsi siparişinin hızlı ve eksiksiz şekilde ellerine ulaşmasını isterler. Bu nedenle sipariş yönetimini iyi bir şekilde yapmalı ve kalıcı müşteriler kazanmalısınız. Ürünlerinizin stoklarını takip edip düzenli olarak güncellemeli, sipariş süreci ile ilgili bilgiyi alıcıya ulaştırmalı, kargo entegrasyonu sayesinde müşterinize ürün takibi imkanı vermelisiniz.
Satışını yaptığınız ürünlerin teslimatını sağlamanız oldukça önemlidir. Başarılı olmak için teslimat süreçlerini iyi yönetmeli, bunun için de başarılı bir kargo firması seçmelisiniz. Bu seçimde kargo firmasının şube sayısı, çalışma prensipleri, anlaşmalı kargo fiyatları, kargo entegrasyonu ve kapıda ödeme seçeneğinin olup olmaması gibi özelliklere dikkat etmelisiniz.
E-ticaret sitenizi ve sosyal medya hesaplarınızı kurdunuz, peki ya daha çok alıcıya nasıl ulaşacaksınız? Burada sizin için devreye fazlasıyla yaygınlaşmış olan birden fazla dijital pazarlama yöntemleri giriyor. Bu yöntemler; sosyal medya pazarlamaları, arama motoru pazarlamaları, sms pazarlamaları, e-mail marketing ve influencer marketing vb. olarak sıralanabilir. Bu yöntemlerden firmanız için uygun olanı seçerek daha fazla kişiye ulaşabilir, tanınırlığınızı ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.
E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan tüketiciler; alım süreci hakkında bilgi alma, ürünle alakalı sorunları belirtme, sitede aradıkları ürünler hakkında bilgi alma gibi durumlarda yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu durumlarda firmayla iletişime geçmek ve sorunları için çözüm yolları bulmak istemektedirler. Sitenize koyduğunuz canlı destek araçlarıyla müşterilerinizi tatmin ederek satışlarınızın artmasına olanak sağlayabilirsiniz.
2015 senesinde proje olarak hayata geçmiş ve yapılan ar-ge çalışmalarıyla 2020 senesinde pazara dahil olmuş olan Supsis, canlı destek sistemi yolculuğunuzda size katkı ve kolaylık sağlayacak bir yazılım hizmetidir. 1000+ müşterisi ile başarılı yolculuğuna devam eden Supsis Canlı Destek Sistemi ile siz de müşterilerinizle kolaylıkla iletişim kurarak firmanızı her daim bir adım öne taşıyın.
Softcand Yazılım Hizmetleri A.S.