Kriz yönetimi, son zamanın etkin üretim ve satış yapan firmaları için kesinlikle dikkate alınması gereken bir faktördür. İş yapılan sektör içerisinde gerek müşterilerden gerekse yanlış yapılan planlardan ötürü şirketler için krizler söz konusu olabilmektedir. Ayrıca şirketlerin davranışlardan ötürü olmayan ekonomik ya da yapılan sektöre ait sorunlar tekrardan herhangi bir firmaya kriz dönemini getirebilir.

Bu olayların yaşandığı esnalarda markayı korumak ve bir zincir altında adına yapılan  kriz yönetimi işlemleri şirket için oldukça faydalıdır. Kriz yönetiminin yapıldığı anlarda ise geçerli şirketin kendisi adına belirli prosedürler oluşturması gerekir.

Kriz yönetimindeki prosedürler şirketlerin kötü zamanlarında kendilerini tekrardan yükseltmesi için sunulan en büyük fırsatlardan biri olacaktır. Bir yandan bu prosedürler içinde ki yanlış bir hamle şirketi zarara da uğratabilir.

İçerik Konuları

Kriz Nedir?

Kriz kelimesinin kısa ve öz bir anlamı olduğu için kişilerin aklını karıştırmaz. Anlamı ise herhangi bir ülke içerisinde ya da belirli birkaç ülke arasında, topluma yada herhangi bir şirkete doğrudan etki eden olayların bütünüdür.

Kuruluşa ya da topluma etki eden bu dönemin bütünü, güç dönemler, bunalımlar ya da buhranlar olarak tanımın içerisinde yer almıştır. Ayrıca şirketlerin bu krizler esnasında bir bütün olarak ülkesel ya da bireysel kriz yönetimi çalışmalarını yürütmeleri gerekir

kriz yönetimi nasıl sağlanır
kriz yönetimi nasıl sağlanır

Krizler Neden Oluşur?

Krizler, şirketlerin yaptığı yanlışların kendilerine etki bırakmasından dolayı oluşabilmektedir. Bu etkilerin ne kadar büyük olduğuna göre zararın şiddeti tekrardan şekillenir. Ayrıca oluşan krizlerin şirketlere zararını kapatmak adına yapılan yönetim işlemlerine ise kriz yönetimi ismi verilir. Sadece bununla kalmamak ile beraber krizler dönemin fonksiyonel sorunlarından dolayı da oluşabilmektedir.

Bu konu adına eğer daha yüzeysel olmamız gerekirse şu şekilde açıklamamız gerekir. O dönemin ekonomik ya da çalışılan sektöre ait olan sorunlarından dolayı kriz başlama ihtimali oldukça yüksektir. Bu krizlerin karşısında ezilmemek için şirketlerin ise kendilerine bir kriz yönetimi planı içerisinde tutması gerekir.

Kriz Yönetiminde Ne Yapılır?

Kriz yönetimi esnasında yapılması gereken birden fazla faktör bulunur sizlere bu faktörlerin neler olduğunu yazımızın bu kısmında anlatacağız. Fakat bundan önce bahsetmemiz gereken bir konu daha var. Bu konu karşımıza kriz kontrolü olarak geliyor. Kriz kontrolü doğru yapıldığı takdirde şirketlerin rakiplerini başarı olarak geçme ihtimalleri vardır. Şimdi ise kriz yönetiminin nasıl yapıldığını konuşalım:

Plan Oluşturmak

Krizlerin gerçekleştirdiği esnada şirketlerin kendileri için başarılı bir plan oluşturması gereklidir. Yaşanacak herhangi bir sorun adına planların aynı zamanlı olarak şekillenmesi gerekir. Bu konuya şu şekil örnek verebiliriz:

Doğal afetler

● Üretilen ürünlerin problemleri

● Sipariş esnasında yaşanan sorunlar

● Dünya üzerinde pandemi durumu

● Ürünleri tedarik etme sorunları

● Yazılımların sistemsel olarak çökme ihtimalleri

● Ekonominin kendi içinde krize girmesi

● Basın içerisinde yaşanan sorunlar

Bunun yanı sıra ise bu krizler esnasında şirketlerin kendi personellerini idare etmesi gerekir. Peki bu nasıl gerçekleşir?

Kriz Durumunda Personel Kontrolü

Krizlerin yaşanması durumunda şirket sahiplerinin bu konuya ilk müdahaleyi yapacak profesyonel bir kadro ve ekip oluşturması gerekir. Bu sayede krizin yaşandığı anda düzenlenen profesyonel ekip krize ilk hamleyi yaparak yaşanan sorunun neden olduğunu çözümler. Bu sayede şirketler yaşanan soruna ne tarz yaklaşımlar yapılması gerektiğini rahatlıkla anlayabilir duruma gelirler.

Sorun hakkında çözüm yolları üretildikten sonra bu durum için şekillendirilen personel kadrosu, olay öncesi belirlenen ve kurulan prosedürleri sağlıklı bir şekilde yerine getirebilir. Personel kadrosunun işlem yapmadığı kriz anlarında ise hiçbir şekilde analiz yapılamaz. Bu doğrultuda tepki sürenizin uzaması şirketinizin büyük zararlar ile karşı karşıya gelmesine sebebiyet verilecektir.

Kriz Durumunda Müşteri Memnuniyeti Nasıl Sağlanır?

Yaşanan kriz esnasında müşterilerin ve takipçi kitlenizin desteğini almak ve memnuniyetini sağlamak oldukça önemlidir. Bu konuyu, müşteri ve takipçi desteği ve kriz anında müşteri memnuniyeti olarak ikiye ayıracağız.

Müşteri ve Takipçi Desteği

Krizin şirkete olan etkisini azaltmak adına müşteri ve takipçi desteği almak oldukça önemlidir. Krizin yaşandığı anda size ait olan kitlenin şirketin arkasında durması ürettiğiniz markanıza olan güveni toplumsal olarak kaybettirmeyecektir. Bu durum ise sizin popülerlik oranınızın azalmamasına ve doğru orantıda yükselmesine sebebiyet verecektir.

Fakat krizin yaşandığı esnasında bu şekil bir kitle oluşturmak şirket için oldukça zordur. Bu sebepten dolayı kriz öncesinde sahip olduğunuz bir kitle olması, durumun buralara geldiği takdirde sizi oldukça rahatlatacak bir faktör olacaktır.

Kriz Anında Müşteri Memnuniyeti

Krizin gerçekleştiği anda şirketlerin müşteri memnuniyetini sağlamak adına öncelikli olarak yapması gereken işlem, mağdur olan kitleyi ön kısma almış olarak değerlendirmektir. Mağdur müşterilerin iletişim bilgilerini alarak onla karşı daha özel bir iletişim desteği vermeniz kendilerini çok daha mutlu edecektir. Özür dileyip, sorunları çözme odaklı çalışmalar yapmalısınız. Bu takdirde ise, sahip olduğunuz kitle içerisinde bulunan güler yüzlü müşterileriniz sizleri desteklemekten çekinmeyecektir.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Copyright © 2020 Supsis

Softcand Yazılım Hizmetleri Ürünüdür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]