Bugün sizlerle küçük ve orta ölçekli işletmeler için 10 adet ipucu paylaşacağız.

Yaygınlaşan internet kullanımının doğurduğu e-ticaret kavramından bir önceki yazılarımızda da bahsetmiştik. İnternet kullanımının yaygınlaşması, geçtiğimiz sene yaşanan pandemi, eve kapanmalar derken çoğu işletme online ticarete giriş yaptı.Online ticarette giriş yapan büyük markaların var olduğu pazarlarda artık küçük işletmeler de yer alıyor. 

Küçük işletme, çalışan sayısı 50 ve 50’den az olan ve yıllık hasılatı 8 milyon TL’yi aşmayan işletmeler için kullanılan tabirdir. Günlük yaşamımızda da sık sık karşılaştığımız bu işletmeler isterlerse başlangıçta küçük işletme olarak açılıp sonra büyüyebilir isterlerse de başlangıçtan sonuca kadar olan dönemde hep küçük işletme olarak kalabilirler.

Bu işletmelerin, işlerini büyütmek ve bilinirliklerini arttırmak için birkaç yöntem geliştirmeleri ve bu yöntemleri sistemli olarak uygulamaları gerekir. Küçük işletmelere yarar sağlayabilecek bir yol haritasını aşağıda paylaşıyoruz. 

İçerik Konuları

Küçük İşletmeler İçin 10 İpucu

Sektörünüze karar verin ve pazarı araştırın. 

Bir iş kuracakken ilk önce yoğunlaşacağınız ürünlere uygun bir sektör belirlemelisiniz. Bir marka kurarken en önemli şey tutarlı olmaktır. Bu nedenle sürekli olarak sektör değiştirmeyeceğiniz bir işle başlamalısınız. Her sektörden biraz biraz ürün sergilemek yerine bir sektöre yoğunlaşmanız sizi daha hızlı başarıya ulaştıracaktır. 

Sektörünüze karar verdikten sonra pazar araştırması yapmalısınız. 

  • Hangi ürün ne sıklıkta satılmış?
  • Trendler neler?
  • Modası geçmeyen ürünler neler?
  • Rakipler nasıl bir satış planı işliyor?
  • Rakip firmaların yorumları ve değerlendirmeleri hangi yönlerde?
  • Hangi ürüne rağbet var?
  • Hangi ürünler hiç satılmıyor?
  • Hangi ürünlere ihtiyaç var?

Bu gibi sorulara yanıtlar aramalı, planlarınızı bu yönde çizmelisiniz. Ürün araştırmaları yaparken rakiplerinizin satış planlarını incelemeli ve kendi satış planınızı onların önüne geçebilecek şekilde ayarlamalısınız. 

Bütçe planlaması yapın.

Küçük işletmeler için en önemli konulardan biri de bütçe planlamasıdır. Herkes en az riskle işe başlamak ister. Bu nedenle bütçe planlamak, küçük işletmelerin olmazsa olmaz ana başlıklarından birisidir. 

  • Öncelikle gelir kaynaklarınızı belirlemelisiniz.
  • Düzenli giderlerinizi belirlemelisiniz. 
  • Değişkenlik gösterebilecek faaliyetlerinizi belirlemelisiniz.
  • Bir kez ödeyeceğiniz ve sonrasında ödemeyeceğiniz giderleriniz için ayrı bir bütçe ayırmalısınız. 
  • İşletmeyle ilgili herhangi bir acil durumla ilgili ayrı bir bütçe ayırmalısınız.
  • Tüm bu belirlemeler ve ayrılan bütçeler ışığında kâr marjınızı hesaplamalısınız. 
  • Her ay için belirli bir bütçe planlaması yapmalısınız. 

Marka stratejisi belirleyin. 

Marka stratejisi, işletmenizin uzun vadede nereye gideceğinizi belirleyecek olan planınızdır. 

İşletmenin haftalık, aylık ve yıllık hedeflerini belirlemeli, özel günlerdeki kampanya ve promosyonlarına karar vermeli, içeriklerinizi planlamalısınız. Bu sayede markanızın yakın ve uzak vadedeki hedef, plan ve programları hazır olacaktır. Bu hazır bulunuşluk sayesinde tekrara düşmeden ve her şeyi kontrol altında tutarak başarıya ilerleyeceksiniz. 

İnternet sitesi kurun. 

İnternet sitesi olan işletmeler her zaman daha güvenilir olmuştur. Fiziki bir mağaza işlevi gören internet siteleri sayesinde müşterileriniz tarafından arama motorlarında bulunabilirsiniz. 

Düzenli olarak güncellediğiniz ve müşterilerinizin istek ve şikayetleri doğrultusunda hareket ettiğiniz bir internet siteniz olması önemlidir. Satışını yaptığınız ürünlerin stoklarını düzenli olarak güncellemeli, ürünleri doğru açıklamalarla girmeli, işletmenize dair bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. 

Sosyal medyada yer alın. 

Sosyal medya, her yaş grubu ve cinsiyetten insanı bir arada bulunduran bir ortamdır.Sosyal medya sayesinde bilinirliğinizi oluşturmanız fazlasıyla kolaydır. Sosyal medyada yaptığınız paylaşımlar, marka kimliğinize uygun olmalıdır. Firmanızı tanıtırken yapacağınız en küçük hata sizin piyasadaki yerinizi belirleyecektir. 

Sosyal medyadan takipçilerinizle iletişim kurmalı, onların memnuniyet ve şikayetlerini dikkate almalı ve bunlarla ilgili ulaştığınız çözümleri sunmalı, memnuniyetleri sergilemeli ve detaylı kampanya vb. haberlerinizi buradan paylaşmalısınız. Bu sayede işletme hesabınıza yeni gelen bir müşteri sizinle ilgili bir fikir edinerek satışlarınızı arttırmak için adım atabilir.

işletmeler için 10 ipucu
işletmeler için 10 ipucu

Reklamlardan yararlanın.

Geleneksel pazarda televizyon, radyo, billboard gibi çeşitli yollardan verilen reklamların yerini şimdilerde sosyal medya reklamları almıştır. Sosyal medyadaki reklam çeşitleri sayesinde direkt olarak hedef kitlenize hizmet verebilir ve bu sayede markanızı en çok tanıması gereken kişilere ulaşabilirsiniz. Sosyal medya reklamları şu şekildedir;

  • Facebook Ads
  • Instagram Reklamlar
  • Google Ads
  • Twitter Reklamlar 
  • LinkedIn Reklamlar
  • Youtube Reklamlar

İnternet sitenizde bir blog kısmı ayırın. 

Blog, ürünlerinizle ilgili kendi düşüncelerinizi ve trendlere dair yorumlarınızı paylaşabileceğiniz bir alan yaratır. Arama motorlarında sorulan sorulara da bir bakımdan bloglar sayesinde cevap verilir. 

Kendi sektörünüze ait içerikler belirleyerek yazdığınız bloglarda müşterilerinizin yorumların yer verebilir, ürünlerinizi tanıtabilir ve trendlere göre yazdığınız içeriklerle pazarda adınızı duyurabilirsiniz. 

Görsel içeriklerden yararlanın. 

Görsellik çoğu zaman insanlar için içeriğe göre çok daha ön plandadır. Doğru içerik ve doğru görsel sayesinde bloglarınızın daha çok okunmasını sağlayabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra ürünlerinize ait olan görsellerde de doğru içerikleri kullanmalısınız. Güvenilir bir firma olmak yanıltıcı şekilde satışlar yapmaktan çok daha önemlidir. Ürünlerinizin fotoğraflarını net bir şekilde çekmeli, sitenize yüklerken doğru görselleri yüklemelisiniz. 

Taklide düşmeyin.  

Ticari piyasada alıcısı olan her ürün, her firma tarafından satılmaktadır. Bu söylediğimiz bir taklit değil satış yöntemidir. Ancak içerik, ürün açıklaması ve ürün görsellerini bir başka firmadan almamalı, özgün içerikler yaratmalısınız. 

Aynı şekilde bloglarınızda da sektörle ilgili detaylar belli başlı şeyler olacağından bazı durumlarda aynı konularda yazmak normal olabilir. Ancak içerik hırsızlığına girerek bir başka firmaya ait blog yazılarını kendinize aitmişçesine paylaşmak doğru bir davranış değildir. Bu şekilde bir hareket yaptığınızda müşterilerinizin size olan güveni de kaybolacaktır. 

Müşterilerinize önem verin. 

Müşterileriniz işletmeniz için en önemli unsurdur. Müşterileriniz olmadığı sürece markanızın var olmasının hiçbir önemi yoktur. Müşterilerinizin sorularına, sorunlarına, istek ve şikayetlerine önem vermelisiniz. Müşterilerine önem gösteren firmaların başarıya ulaşmaması söz konusu değildir. 

Bonus : Supsis’ten faydalanın. 

Sürekli olarak müşterilerinizle iletişime geçmek hem sizin için yorucu olacaktır hem de rutin işlerinizin aksamasına sebep olacaktır. Sitenize kuracağınız bir canlı destek sistemi sayesinde hem müşterilerinizle olan iletişiminizi koruyabilir hem de rutin hayatınıza devam edebilirsiniz. 

Supsis Canlı Destek Sistemi, sitenizin ihtiyacı olan her türlü iletişim seçeneğini sunar. Canlı destek personelleri yerine kuracağınız bir chatbot sizin için her işi çözecektir. Chatbot sayesinde müşterileriniz size kolayca ulaşabilir, siparişlerini verebilir, kargolarına dair detayları öğrenebilirler. Siz de işletmenizi daha tanınır hale getirip satışlarınızı arttırmak istiyorsanız Supsis’ten yararlanın. 

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Copyright © 2020 Supsis

Softcand Yazılım Hizmetleri Ürünüdür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]