KPI nedir? KPI, piyasa ve sektör içinde bulunan şirketlerin, projelerin, iş birimlerinin ve kişilerin sahip olduğu stratejik türde  planlarıyla ilgili olan performanslarının nasıl olduğu ile ilgili ölçüm şansları sunar. Yani birey için iyi bir şekilde tasarlanan KPI sistemi, sunulan performansın sahip olduğu seviyeleri ve firmanın planlarını başarıp başarmadığı konusunda büyük resmi gösteren çok önemli bir etkendir.

KPI sistemleri, planlarında ki iş önceliğinin neticesi içerisinde oluşan firmaların genele dayanan performanslarını ölçer.

Bu KPI’lar işlerinin önceliğinde kurulmuş olan kuruluşlar içerisinde farklılıklar gösterebilmektedir. Yani, herhangi bir firma için sunulan performans analizi hisse senedi tarafında ölçeklendirilirken, başka bir firmanın analiz ölçeği her ay firmaya katkı eden müşteri tablosu olarak karşımıza geçebilmektedir.

Düşük bir seviyeye sahip olmuş olan KPI’lar satış, pazarlama ve müşterilerin hizmeti gibi tekil ekipler tarafından kontrol edilen alanlarda planan projenin karşı tarafa olan etkisini çözümlemeye çalışmaktadır.

KPI nedir?
KPI nedir?

İçerik Konuları

KPI Nedir? Nasıl Belirlenir?

Yaptığınız işler içerisinde sunduğunuz performansın sizler tarafından yönetiliyor olması KPI’nın en önemli parçasıdır. KPI sistemi içerisinde olan en kritik tanım belki de sahip olunan KPI’nın nasıl belirlenmiş olduğudur. Eğer yanlış bir hedef belirlemiş iseniz bunun sonuçları yöneticiye, çalışanlara ya da firmanın kendisine olabilmektedir. Bu sebepten dolayı KPI’larınızı belirlerken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç farklı husus vardır.

  • Gerçekçilik: Firma içerisinde bulunan çalışanlardan firmanın finansal defterlerine kadar yer edinmelidir. Analizlerin firma içinde bu denli doğrulara dayanması, herkesin hatalarını görebilmesini ve her geçen gün düzeltebilmesine olanak sağlar.
  • Ölçülebilirlik: Yapmış olduğunuz herhangi bir başarının ya da işlemin sonucunun nelere dayandığını ölçümlemeniz gerekmektedir. Bunun en büyük sebebi ise sahip olunan başarının tesadüf olup olmadığını anlamaktır. Eğer başarı bir tesadüf ise başarı değildir. Sizler de firmanızın sonuçlarını analiz ederek gelişiminize devam etmelisinizdir.
  • Zamanlama: Yaptığınız işler içerisinde kendinize belirlenmiş olan herhangi bir zaman dilimi sunmuş olmanız gerekmektedir. Hedefin başarılı olması için karşı taraftan alınan zaman çizelgesi içerisinde teslim edilmiş olması gerekir. Bu sebepten dolayı sizlere bir zaman sunulmasa bile gelişimi göz ardı etmemek için kendinize bir zaman çizelgesi yaratmış olmanız gerekmektedir.

KPI’ın Faydası Nedir?

KPI, firmaların kendilerine belirlemiş olduğu hedeflere başarıya gerçekçi bir şekilde ulaşmasını sağlar. Bunu yaparken kullandığı ölçüm, zamanlama ve gerçekçi olmak gibi etkin faktörler firmanın kendisini anlamasını ve geliştirmesini sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı KPI kullanan firmalar, kullanmayan rakiplerine kıyasla bir adım daha önce olarak sektörü çözümlemeyi başarmış demektir.

Ayrıca zamanlama gibi araçların firmanız içerisinde kullanılması, müşteri memnuniyeti almanızı sağlar. Bu durumun size getirisi de iş yaptığınız alan içerisinde tanınmanız ve ün kazanmanız olacaktır. Sizler de firmanız içerisinde KPI’ları kullanarak kendinizi çözümleyebilir ve hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

KPI nedir? Nasıl uygulanır?
KPI nedir? Nasıl uygulanır?

KPI Olmazsa Ne Olur?

Yaptığınız herhangi bir eylemin başarılı olarak sayılması gerekir. Bunun için özellikle sahip olduğunuz iş hayatı içerisinde koşulların bazılarını sağlamanız gerekmektedir. Bu koşulların bize sunulan ilk kısmı ise süreklilik olarak karşımıza geçmektedir. Yaptığınız işlemler içerisinde süreklilik sağlamayan başarılar, sizler için başarı olmayacaktır. Eğer başarı olarak sizlere bir getirisi varsa bile bunun sadece bir tesadüften kaynaklı olduğuna emin olabilirsiniz. Bunu ise ölçülebilirlik sistemi sizler için takip edecektir. 

Ölçüm yapmadığınız hiçbir eylem için neden başarılı olduğunuzun analizini yapamayacaksınızdır. Bu sebepten dolayı yaptığınız işin sonucunun başarılı olduğunu dile getirmek istiyorsanız, gerçekleşen eylem adına ölçüm yapmanız gerekir. Bu nedenle KPI sistemi, yaptığınız işlemlerin değerler ile beraber ölçülebilmesi için doğru bir kavram olarak karşımıza geçer. 

Başarının bireysel olarak ya da ekip olarak sağlanıp sağlanmadığı, başarının firmaya olan etkileri, başarının firma üzerinde sürekli olup olmadığı gibi etkenler KPI’nın sayesinde analiz edilir ve firmanızın gelişimine katkıda bulunulur. Bundan dolayı KPI, gelişim olan firmaların kullanması gereken hatta olmazsa olmaz denilen analiz ve kazanç sistemlerinden biridir.

KPI Türleri Nelerdir?

Kurmuş olduğunuz kuruluş için bazı göstergeleri takip etmeniz gerekecektir. Bu göstergeler ise karşımıza amaçlara ve hedeflere bağlı olarak gelmektedir. Ayrıca bunlardan ziyade daha farklı çeşitlere sahip olan anahtar bir şekilde performans göstergelerimiz bulunmaktadır. Bu göstergeler ise firmalar ve kuruluşlardan tarafından ayrı bir şekilde takip edilmelidir.

Başlangıç aşaması içerisinde sektör için doğru olan KPI hizmetinin seçilmiş olması, sahip olduğunuz şirketin dönemsel gelişimleri ve eyleme sokulacak olan planları açısından oldukça yararlı bilgiler içermektedir.

Ayrıca işletmenizde bulunan her departman KPI’ları farklı bir şekilde ölçmektedir. Bunun sebebi ise hepsinin görevlerinin farklı ve hedeflerinin aynı olmamasıdır. Bu KPI’lar bizlere ne şekil sunulmaktadır? Farklı olarak KPI’ların beş türü bulunur. Her bir türün ise kendine göre farklı ayrıcalıkları olmaktadır. Bizlere sunulmuş olan bu beş farklı KPI türü nelerdir:

● İşletme İşlemleri İçin Olan KPI’lar

● Finansal İşlemler İçin Olan KPI’lar

● Satış İşlemleri İçin Olan KPI’lar

● Pazarlama İşlemleri İçin Olan KPI’lar

● Proje Yönetimi İşlemleri İçin KPI’lar

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Copyright © 2020 Supsis

Softcand Yazılım Hizmetleri Ürünüdür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]