Bu yazımızda sizler için içerik pazarlaması, diğer bir adıyla content marketing, nedir sorusuna yanıt vereceğiz.
İçerik, kullanıcıya veya izleyiciye yönelik bilgi ve deneyimlerdir. İçerik; konuşma, yazı veya çeşitli sanatlardan herhangi bir araç ile ifade edilir. Dijital içerik; makaleler, e-kitaplar, listeler, müzik, haberler, köşe yazıları, podcastler gibi çeşitli şekillerde hedef kitleye sunulur.
İçerik pazarlama, gerekeni çeşitli yollarla (kitap,dergi,gazete,e-kitap,video,podcast, müzik vb.) üretip hedef kitleye sunmaktır. Amaç sadece ürettiğini kitleye sunmak değil kitleden geri dönütler almak,satışı ve erişimi arttırmak,kitleye ürün hakkında bilgi vermek ve müşteriler ile daha iyi bir ilişki kurmayı hedeflemektir.
İçerik pazarlaması alanında kullanılan birçok tür vardır. Bir içerik üretirken ve yayınlarken hangi yolları kullanabileceğinizi gözden geçirmeniz gerekir. Günümüzde insanlar zamanlarının çoğun ekran başında geçiriyorlar. Ancak belli başlı siteler diğerlerine göre daha dikkat çekiyor. Bu yüzden ürettiğiniz içeriği herkesin daha kolay ulaşabildiği sitelere yüklemek ve herkese ulaşılabilir kılmak erişilebilirliği arttırır.
İçeriği öne sürmek için sözcükler kullanılabilir ama sadece sözcükleri kullanmak yeterli olmaz. Bunun dışında görseller, müzikler, haritalar gibi çeşitli yolları kullanabilirsiniz.
Hedef kitleyi belirleyin: Alıcı kitlenin günlük yaşamını, alışkanlıklarını ve hatta satın aldığı ürünler detaylı inceleyin. Öncelikleriniz onların ilgisini çekmeli ve ihtiyaçları doğrultusunda olmalıdır.
Herkesin anlayabileceği bir dil kullanın: Ürettiğiniz içeriğin kolay ulaşılabilir olması sitedeki erişilebilirliği arttırır. Pazarlama sırasında da yalın bir dil kullanmak sizi diğer rakiplerinizin önüne geçirecektir
.
Rakip analizi yapın: Her saniye rekabetin arttığı bu dünyada kendinizi bilmeli ve diğer rakiplerinizi kendinizle karşılaştırmalısınız. Rakiplerinizin kullandığı yollar yerine yaptığınız veya uyguladığınız stratejiyi kendileştirmeniz size onların önüne geçirebilir. Bu konuda dikkat edeceğiniz noktalar şunlardır:
• Siteleri ve içerikleri nasıl şekillenmiş?
• Hangi konuları aktarıyorlar?
• Hangi içerik platformlarını kullanıyorlar?
• Marka kimliklerini nasıl konumlandırıyorlar?
• Dijital komüniteleriyle nasıl bir ilişki kuruyorlar?
• İçerikleri başarılı mı?
Özgün içerikler üretin: Yukarıda da bahsettiğim gibi içeriği kendileştirmek önemlidir. Bazı bilgiler genel geçerdir evet ama bunu herkesin kullandığı dille değil kendinize özgü bir dille yazıp dile getirmeniz sizi rakiplerinizden ayıracaktır.
Sosyal medya platformlarını doğru bir biçimde kullanın:
Milyonlarca insanın her gün aktif şekilde kullandığı sosyal medya platformlarından çekinip onlardan geri durmak yerine onlarla dost olup en iyi şekilde kullanmalısınız. Sosyal medya üzerinden yapılan geri dönütler ve yorumlar sizin kendinizi daha da geliştirmenize fayda sağlar.
Hedef kitleyi bulmak ve onlara hitap edebilmek için bazı unsurlara dikkat etmelisiniz. Öncelikle hep bahsettiğimiz hedeflerinizi belirlemelisiniz. Biliyorsunuz bir hedef olmadan yola çıkılmaz işletmenize özel hedefler belirlemelisiniz.
İdeal müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçları çevrimiçi şekilde nasıl karşıladığını anlamaya çalışın. Müşterileriniz her konuda aynı tür içerik istemezler. Müşterilerinizin isteklerini ön planda tutmalısınız ve tek türden ilerlememelisiniz.
İçeriğinizin ideal müşteri kitlenizi de göz önünde bulundurarak ‘’Ne? Neden? Nereden?’’gibi sorulara cevap vermesine ve türünün ideal kitlenize uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
İçerik planlamada bütçe ve zaman gerekir. Grafik tasarım, çalışan bulma, reklam gibi ihtiyaçların olacağını unutmayınız.
• Bu iş için yeni bir teknoloji veya yeni araçlar gerekli mi?
• Tasarımcı veya pazarlamacı işe almam gerekiyor mu?
• Reklamlar için ödeme yapmam gerekiyor mu?
• Kaynaklara ulaşmak için ücret gerekli mi?
İçeriğinizin yayınlandığı platformdaki geri dönütlere bakmalı; takipçilerin bahsetmeleri,abonelik kayıtları gibi verileri incelemelisiniz.
Tüm bunlar ışığında yaptığınız çalışmalar sizi başarıya götürecektir.