girişimcilik nedir

İçerik Konuları

Girişimcilik Nedir? Girişimciliğin Faydaları Nelerdir? 

Girişimcilik nedir ? Son zamanlarda sıkça küçük işletmeleri, dijital ortamda satış yapmak için çeşitli ürün ve hizmetlerle mağaza açmış kişileri, sosyal medyada girişimcilik başlığı altında açılmış birden çok hesabı görüyor ve işitiyoruz. Pandemi sırasıyla daha da çoğalan bu topluluğu sizlere tanıtmak istedik. Bu yazımızda girişimciliğin ne olduğunu öğrenebilecek, yeni bir girişimci adayı isenız sizler için derlediğimiz fikirlerle kolay bir yol haritası çizebileceksiniz. 

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, en kolay ifadeyle maddi olanakları kullanarak, kâr amacıyla ve birden çok riskle birlikte ortaya çıkarılmış yeni iş fikirlerinin proje olarak hayata geçmesi atılımıdır. Girişimcilik kişinin kendi yararına yapılabileceği gibi toplum yararına yapılan sosyal girişimler de olabilir.  Bu nedenle girişimcilik sadece ticari kaygılarla yönetilebilen bir alan değildir.

Girişimci Kimdir?

Girişimci, sözlük anlamıyla bir işi yapmak üzere ele alan, bir işe girişen kimse olarak tanımlanmıştır. Mal ve hizmet üretimi yapmak amacıyla, en iyi koşulları değerlendirerek bir fikir ve vizyonu bir araya getirmek girişimcilerin işidir. Diğer insanlar sadece olayların negatif boyutlarıyla ilgilenirken, girişimci ruha sahip olan kişiler bu negatif boyutların pozitif boyutlara nasıl ulaşacağı fikrine kafa yorarak çözüm yolları bulmaktadır. 

Büyük riskler almak, girişimciler için temel basamaktır. İyi bir planlama, can alıcı bir fikir ve disiplinli çalışmayla birlikte başarıya ulaşmayacak girişim örneği çok az yüzdeliklerdedir. 

girişimcilik nedir
girişimcilik nedir

Girişimci Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

  • Atılacağı girişim ve iş kurma faaliyetlerinde sağlam ve cesur adımlar atabilmelidir.
  • Pazarlayacağı ürün veya hizmet, kendine güvendiği ve bilgi birikiminin olduğu bir iş olmalıdır. 
  • İşletmesinin geleceği hakkında öngörü sahibi olmalıdır. 
  • Gerektiğinde geri adım atabilmeli, gerektiğinde işe en baştan başlayabilmeli ve bunlarla ilgili tüm sorumluluğu alabilmelidir. 
  • Kuracağı işin sonuçlarını iyi analiz edebilmelidir. 
  • Başka kişileri motive edebilmelidir.
  • Lider vasfına sahip olması gerekmektedir. 
  • İnsan ilişkilerinde, iletişim kurmada iyi olmalıdır. 
  • Karşısındakini dinlemeyi bilmelidir. 
  • Planlama ve organizasyon becerilerine sahip olmalıdır. 
  • Finans yönetimini iyi derecede yapabiliyor olmalıdır. 
  • Araştırmayı sevmeli, sürekli olarak yeni bir şeyler öğrenebilmelidir. 
  • Dünya üzerindeki herkesi ilgilendiren veya sektörünü ilgilendiren gelişimleri takip edebilmelidir. 

Girişimciliğin Faydaları Nelerdir? 

  • Girişimci hem kendi ekonomik durumunun hem de ülkenin ekonomik durumunun iyileşmesine yardımcı olur. 
  • Her yeni girişim fikri birçok insan için istihdam yaratabilecek ölçüde olabilir. Bu sayede girişimci, ülkesinin işsizlik oranının düşmesine katkı sağlar. 
  • Açık fikirli olmalarının katkısıyla hiç kimsenin aklına gelmeyen fikirleri ortaya atarak teknoloji, ekonomi vb. gibi konuların gelişmesine katkı sağlarlar. 
  • Dünyada var olan birçok yenilik bir girişimcinin eseriyle oluşmuştur. 
  • Sosyal alanlarda da yapılabildiğini söylediğimiz girişimcilik sayesinde toplumsal olaylarda da pozitif sonuçlar elde edilebilir.

Dünyadan ve Türkiye’den Girişimcilik Örnekleri Nelerdir? 

Alibaba


Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Alibaba, Jack Ma tarafından 1999 yılında kurulan bir e-ticaret sitesidir. Başarısızlıklarla dolu okul ve iş hayatından sonra turist rehberi olarak çalışmaya başlayan Jack Ma, ağırladığı turistlerden dil öğrenerek Çin’de üretilen ürünleri dünya pazarına katmak için ilk adımı bu şekilde atmıştır. Kurulduğu ilk yıllarda sadece ürünlere dair bilgiler veren ama satışın olmadığı bir site olan Alibaba, günümüzde her türden ürünün satışının gerçekleştiği devasa bir platform olmuştur.

Amazon

İnternetin büyüme hızını erkenden fark eden Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulan Amazon, bir e-ticaret sitesidir. İlk etapta online kitap satış sitesi olarak kurulan Amazon, şu anda pek çok kategoride ürün satışına olanak vermektedir.

WhatsApp

Sovyetler Birliği Ukrayna’sında su akmayan bir evde büyümüş olan Jan Kaum, 2009 yılında AppStore’da bir açığı fark ederek iş arkadaşı Brian Acton ile birlikte WhatsApp’ı kurmuştur. WhatsApp uygulaması, 2014 yılında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 19 milyar dolara satın alınmıştır. 

Chobani

1972 Erzincan doğumlu Hamdi Ulukaya, yoğurt ve peynir üreten bir ailenin ferdiydi. Amerika’ya gittiğinde buradaki yoğurtların berbat olduğunu gören Ulukaya, Kraft Foods’a ait bir tesisi satın alarak işe koyuldu. Başlarda sadece 6 çalışana sahip olan Chobani, şimdilerde yüzlerce çalışana istihdam sağlayan bir girişimdir. 

Udemy

MIT ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelerden kabul alan Eren Bali, tercihini ODTÜ’den yana kullanarak eğitimini Türkiye’de aldı. Mezuniyet sonrası Silikon Vadisi’ne gitti ve online eğitim platformu kurmak için birçok yatırımcıyla görüşse de 6 aylık süreç içerisinde 57 yatırımcı tarafından reddedildi. Dave McClure, Bali’nin fikrine inanarak 1 milyon dolar yatırım yapmasıyla girişim harekete geçti. Pandemi döneminde gelen zorunlu eve kapanmaların sayesinde Udemy’e olan ilgi ve talep artışa geçti.

Martı

Martı, yerli sermaye tarafından harekete geçirilmiş Bursa merkezli bir girişimdir. Ulaşımda kaybedilen vakte çözüm aracı olarak doğan Martı, 2018 yılında Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem tarafından kurulmuştur. 

Bu örnekler çoğaltılabileceği gibi, bir gün sizin de adınız ve girişiminizin bir başka yazıda var olabileceği ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Cesur bir adımla bu yolculuğa siz de atılın. 

Supsis Canlı Destek Sistemi Girişimcilerin Yanında!

Supsis canlı destek sistemi ve iletişim çözümleri ailesi olarak girişimcilere her zaman destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Birçok yeni girişim ve startuplara sistemimizi ücretsiz olarak sunuyoruz. Müşterilerle ve üyeler ile iletişimlerini destekleyerek daha hızlı ivmelenmelerine destek oluyoruz. Siz de eğer bir girişimci yada startupsanız hemen ücretsiz şekilde sistemimizden faydalanabilirsiniz. Supsis her zaman yanınızda!

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]

13 Comments

Avatar of Sinem Erkch

Sinem Erkch

26 August 2022

Girişimcilik ile ilgili bilgilendirici yazınız bir çok konuda ufkumu açtı.Supsis olarak üstlendiğimiz misyon çok güzel.

Reply
Avatar of Gökçe Polat.

Gökçe Polat.

26 August 2022

Makale insanın girişimci yanını bir an önce ortaya çıkarmak için çok aydınlatıcı oldu.

Reply
Avatar of Eda baykal

Eda baykal

26 August 2022

Bilgi dolu paylaşım olmuş anlattıklarınız çok işime yaradı teşekkür ederim

Reply
Avatar of Sena

Sena

26 August 2022

Hep girişimci olmayı istemişimdir yazıda Çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık aydınlandım resmen

Reply
Avatar of Ercan Aysun

Ercan Aysun

23 September 2022

Girişimcilik aynı zamanda yepyeni fikirler projeler de uretmekmis çok teşekkür ediyorum…

Reply
Avatar of Eda esin

Eda esin

23 September 2022

sizi yürekten tebrik ediyorum çok başarılısınız başarılılarınız daim olsun harika bilgiler

Reply
Avatar of Selim ber

Selim ber

23 September 2022

Gerçekten girişimcilik kadar serbest bir alan yok ,hem istediğini ise atılım yapıyorsunuz hemde gelişiyorsunuz

Reply
Avatar of Buketsu

Buketsu

23 September 2022

Amazon’da girişimci olmayı düşünüyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyordum bu bilgiler benim için çok yararlı oldu kafamdaki soru işaretleri gitti teşekkürler

Reply
Avatar of Filiz

Filiz

23 September 2022

Girişimcilik ile ilgili verdiğiniz bilgiler çok iyi

Reply
Avatar of Elife

Elife

23 September 2022

Şu anda birçok gencin ilgisini çeken bir meslek ve bu konuda destek vererek bilgilendirme yapılmış zaten buradaamac iş sahibi olmak isteyenlerin ufkunu açmak teşekkürler 👏

Reply
Avatar of Ali

Ali

24 September 2022

Her zaman girişimci olmak istemisimdir yazınız sayesinde çok bilgiler edindim

Reply
Avatar of Emre CESUR

Emre CESUR

24 September 2022

Konuyu bir çok yönüyle ele alan akıcı dile sahip makale için tşkler.

Reply
Avatar of Serra

Serra

24 September 2022

Aklima takilan sorular vardi sayfanizda hepsine cözum buldum teşekkür ederim

Reply

Leave a Comment

24 − = 22

Copyright © 2020 Supsis

Softcand Yazılım Hizmetleri Ürünüdür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]