ERP Nedir? ERP, “Kurumsal Kaynak Planlaması” anlamına gelen “Enterprise Resource Planning” sözcüklerinden oluşur.
ERP sistemleri isimlendirilirken “Kurumsal” kelimesinin kullanılmasının sebebi, kapsamlarının belirli bir hizmet veya ürün üretmeye yönelik icraat gösteren firmaların bütün işlevlerini içermesidir. Fabrikalar, holdingler, şirketler, e-ticaret yapanlar gibi birçok firmanın bütün bilgilerini planlamaya yarayan bir sistemdir.
İçerik Konuları
Bütünün, bu bütünü oluşturan parçalardan daha anlamlı olduğu felsefesi üzerinde kurulmuş olan ERP sistemleri; bu felsefeden yola çıkılarak, kurumlarda daha önceleri ayrı ayrı ele alınan işlevleri birbirine entegre bir şekilde işletmenin hedeflerinin yerine getirmek için çalışan elemanlar olarak ele alır ve şirketin ortak bir yerde arşivlenen verilerinden ortaya çıkan bilgilerin doğru olarak kaydeder ve isabetli kişi ve kurumlara iletilmesini sağlar.
Kurumsal kaynak planlama (ERP), kurumların lojistik, hesaplama, finans, muhasebe yanı sıra ürünleri hazırlama dağıtma gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir yazılım türünü ifade eder. Eksiksiz bir ERP ürün seti, bir kurumun finansal sonuçlarını planlamaya, bütçelemeye, tahmin etmeye ve raporlamaya yardımcı olan yazılımını da içerir.
Aslında, ERP yazılım paketi tanımlaması genişletilmiş ve büyük uygulamalar için kullanılır. ERP sistemi, bir kullanıcının iki veya daha fazla bağımsız yazılım arabirimi ile karşılaşmasını önler ve ek faydalar getirir. Yazılımın standartlaştırılması, çok sayıda yazılım yerine tek bir yazılımın kullanılması, tüm bu verilerin tek bir veri tabanında saklanmasından dolayı kolay ve yüksek raporlama için bir kolaylık sağlar.
Finans
Finans anlamında gelirinizi daha fazla artırmak için ERP yazılımları oldukça işlevseldir. Normalde başına bir çalışan koyup, tek tek bilgisayar ile girmeniz gereken verileri yapay zeka sayesinde otomatikleştirip en ufak bir detayı bile kaçırmanıza destek olabilir. Örneğin, işinizde nakliyat yapılacak, şoföre verilen ücret, arkasından nakliye aşamasında verilen ücret, faturalarınız tek tek raporlaştırılıp sistematik bir hale getirilir.
İnsan kaynakları
ERP sistemleri sayesinde, çalışanlarınızın maaşları, işe alma, çalışan yönetimi, bordro, çalışan destekleme gibi birçok şeyi organize edebilirsiniz.
Üretim
Bu ERP özelliği işle ilgili iletişimleri iyileştirir, robotik süreç otomasyonu vesilesi ile her gün ki işleri otomatikleştirir, üreticilere müşteri beklentilerini karşılama ve gerçek zamanlı verilere erişerek kaynakları organize etme imkânı sunar. Ayrıca, proje ve maliyet yönetiminin yanı sıra üretim planlamasını da iyileştirir.
Ticaret
Çağımız şartlarında bireysel şirketler birçok güçlükle karşılaşmaktadır. ERP sistemi arka ofisi, mağazayı ve dijital deneyimleri birleştiren eksiksiz bir hizmet sunabilir. Müşteriler, yapay zekâ önerileriyle daha özelleştirilmiş ve hatasız bir alışveriş deneyimi sağlarken perakendeciler de çalışanların üretkenliğini artırabilir, sahteciliği en aza indirmeye yardımcı olabilir ve kurumlarını her geçen gün biraz daha büyütebilirler.
ERP yazılımı şirketler için bu kadar avantajlı olmasına rağmen bazı şirketler zorluklarından dolayı yazılım sistemlerini kullanmaktan geri durmaktadır.
Bu zorluklar nelerdir derseniz, metnin devamını inceleyebilirsiniz.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, seçtiğiniz ERP çözümü şu an kullanmakta olduğunuz sistemle birlikte çalışmalı ancak gelecekte büyümenize yardımcı olacak özellikler de içermelidir. Örneğin, şirketiniz e-ticaret üzerine ise, kargo takip, finans, canlı destek gibi sistemleri destekleyen bir yazılım kullanmanız gerekecektir. Bunların birbiri ile entegrasyonu ne kadar iyi olursa sizin de işiniz o kadar büyüyecektir. Ve takibi de kolaylaşacaktır.
Şirketiniz ile alakalı bütün problemleri tek bir kişinin çözmesini beklemek veya buna uygun bir yazılım seçmek zorunda değilsiniz. ERP’nin kullanmakta olduğunuz iş işleyişleri içinden en kusursuzlarını alıp kurumunuzdaki herkesin aynı bilgileri görüntülemesine olanak tanıyan tek bir sistem altında toplaması gerekir. Bu nedenle, size en çok hizmet edecek işinizle en çok bağlantısı olan işinizi seçmeniz çok önemlidir.