İçerik Konuları

İletişim Kanalları

İletişim kanalları, iletişime geçmiş olduğunuz her bir yöntemin birer adıdır. İletişimin temeline bakacak olursak kişiler arasında bilgi alıp verme durumudur. Dijital iletişimin temeli de kesinlikle buna dayanıyor. Ancak dijital iletişim için gerekenler normal iletişime göre biraz daha değişik diyebiliriz.

Dijital iletişim için internet bağlantısı ve akıllı cihaz yeterli olacaktır. Akıllı cihazlar bu internet ağı üzerinden birbirine mail, belge, resim, ses kaydı veya herhangi bir uygulamayı birbirine aktarabilmektedir. Dijital iletişim kanalları online bir şekilde hizmet verdiği için de aktarım hızı oldukça hızlı ve pratik olarak gerçekleşir. 

Dijital İletişim Kanallarını Nasıl Daha Etkili Kullanırız? 

Dijital İletişim Kanallarını Nasıl Daha Etkili Kullanırız? 

Dijital İletişim Kanalları Nelerdir ?

Dijital iletişimde sadece akıllı cihazınızın ve internet bağlantınızın olması yeterli olmayacaktır. Bunların haricinde bazı uygulamalar veya yazılımların da olması gereklidir. Web siteleri, blog siteleri, forum siteleri, sosyal medya ağları, E-Posta, sohbet uygulamaları ve haber siteleri bu uygulamalardan birkaçıdır. Örnekleri kesinlikle arttırmak mümkün fakat genel olarak çerçeve bu şekildedir.

Ayrıca bu artan ve gelişen iletişim kanalları ile beraber yeni iş kolları da ortaya çıkmaya başladı. Örneğin geçtiğimiz yıllarda “Sosyal Medya Yöneticiliği” bölümü üniversitelerde bölüm olarak açıldı. 

Tabii ki de bu gelişmelerin bir sebebi var. 2021 yılının ekim ayında yapılan araştırmalara göre 4,55 milyar kişi sosyal medya kullanmakta.

Dünya nüfusunun 7 milyar 924 milyon olduğunu düşünürsek bu sayı azımsanamayacak kadar fazla. Ayrıca kullanıcıların günlük ortalama 2-3 saatlerini bu platformlarda geçirdiği de saptanmıştır. Ülkemizde de sosyal medya kullanıcı sayısı 60 milyonu geçtiği de araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.

İletişim kanalları 

Dijital İletişimin Avantajları Nelerdir ?

Dijital iletişim ile hayatımızın daha da hızlandığını ve kolaylaştığını görmek kaçınılmaz. Özellikle pandemi ile birlikte yüz yüze yaptığımız işlerin teknoloji ortamına dönüşmesi çok da zaman almadı. 

Pandemi dönemi ile beraber toplantılarımız, sınavlarımız, derslerimiz hatta alışverişlerimiz bile dijitale döndü. Bu dönüşüm yol ve enerji gibi şeylerden kar sağlayarak kendimize ve ailemize vakit ayırmamızı sağlıyor. 

Dijital dünya, gezegenin size en uzak tarafında bile neler olup bittiğini koltuğunuzdan kalkmadan, saniyeler içinde haberdar olmanızı sağlar. Bu da dijital dünyanın belki de en önemli avantajlarından biri olabilir. 

Ayrıca sosyal medya sayesinde hoşlandığınız, görmek istediğiniz şeyleri görebilirsiniz. Örneğin çok sevdiğiniz bir grubun konseri var. Sosyal medya aracılığı ile konser tarihlerini ve yerini kolayca bulabilirsiniz.

Dijital İletişimin Dezavantajları Nelerdir?

Sosyal medya kullanımı çok düşük yaşlara kadar inmiş durumda. Profil oluşturmak için minimum yaş sınırı 13 olmasına rağmen 5 yaşına kadar çocuklar yoğun bir şekilde talep gösteriyor. Bu da kimlik oluşumunu olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Özellikle ergenlik döneminde veya gelişim döneminde çocukların kendilerini olmak istediği insanlarla kıyaslaması onların psikolojilerine zarar verebilir. Bu da onların kimlik oluşumuna, karakterlerinin oturmasına engel olabilir. 

Dijital iletişim kanallarında kötü niyetli insanların da bulunduğunu ve insanların haklarını, ekonomik olarak sömürülme gibi durumlar ortaya çıktığından dolayı hukuki sorunlar açığa çıkar. 

Dijital iletişimin dezavantajlarından bir tanesi ise asosyalleşmedir. Her ne kadar iletişim kelimesi geçse de dijital dünya bireylerin ailelerine ve arkadaşlarına ayırdıkları sürelerin azalmasına sebep olur.

Dijital dünyada geçirilen süre ne kadar artarsa hareketsizlik de o kadar artar. Bu hareketsizlik de bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Obezite, düzensiz uyku, sağlıksız beslenme bunlardan bir kaçıdır. 

Pandemi Dijital İletişime Ne Katmıştır? 

Pandeminin başlangıcı itibari ile bir çok sektör ciddi yaralar aldı. İnsanların evlerinden çıkamaması, ve yaşadıkları yerlerden iş hayatlarına devam etmesi mobil uygulamaların kullanımlarını ciddi şekilde arttırdığı gözlemlendi. 

Sosyal mesafe kuralının uygulanmaya başlamasının ardından Zoom Cloud Meetings gibi eğitim ve iş hayatına etki edecek uygulamalar indirme rekorları kırdı.

Google Play ve IOS platformlarında iş ile ilgili uygulamaların indirilme sayısı 760.000’i geçti ve pandemi öncesine göre %135’lik bir artış gösterdi. 

Ofislerin eve taşınması zor gözükse de bizlere daha rahat bir yaşam sundu ve işletmelerin çoğu pandemi sonrasında da uzaktan çalışmaya devam etti.

Eğitimler, toplantılar, sınavların uzaktan yapılması daha önce de belirttiğimiz gibi zamandan ve enerjiden kazanç sağlayarak ekonomik ve fiziksel olarak bizleri daha verimli bir hayat yaşamaya itti. 

E-ticaret de pandemi ile beraber büyük bir ivme kazandı. N11, Hepsiburada, Trendyol, gittigidiyor gibi e-ticaret sitelerine talep de pandemi öncesine nazaran çok daha fazla artmış durumda. 

Ayrıca sosyal medyada da gözle görülür bir artış söz konusu. Sosyal medya uygulamaları özelinde yapılan araştırmalara göre sadece pandemi ile ilgili yapılan paylaşım sayısı 2020 yılının ilk 3 ayında 275 milyon. Bu da insanların pandemi ile beraber sosyal medyada geçirdiği vakti açıklar niteliğinde. 

Dijital İletişim Kanallarını Nasıl Daha Etkili Kullanırız?

Açık Ve Net Olun: Şirket içi iletişim, bir kişiden diğerine bilgi aktarmayı hedefler. Açık ve doğru bir biçimde iletişim kuramazsanız, netlik yerine kafa karışıklığı ortaya çıkabilir. Artık iletişimler dijitalleşirken, iletmek istediğiniz bilgiler konusunda kesinlikle açık ve net olmak çok önemli.

Aceleyle yazılmış e-postalardan kaçının ve yanlış anlaşılmalara sebep olmamak için yazacağınız mailleri önceden planlayın. 

Emojilere Karşı Dikkatli Olun: Emojiler, tonu, anlamı ve duygusal ipuçlarını ifade etmemize yardımcı olabilir. Örneğin “Aradığımda açmak için geç kalmayın” mesajının ardından gülümseyen emoji kullanırsanız şaka yaptığınız anlaşılacaktır.

Ancak özellikle diğer kişiyi iyi tanımıyorsanız, yanlış emoji kullanımı profesyonelliğinizi baltalayabilir. Bir sürü emoji göndermeden önce karşınızdaki kişinin emojilere karşı tutumunu iyi analiz etmek gerekir. Genel olarak yeni tanıştığınız birine karşı mesaj başına tek emoji kullanmak uygun olacaktır. 

Başkalarının İş-Yaşam Dengesine Saygı Gösterin: Mevcut uzaktan çalışma senaryosunda iş yaşamı ile özel yaşam arasındaki çizginin belirsizleşmesi gayet olası bir durumdur. Çalışanlar mesai saatleri bittikten sonra kendilerini tamamen özel yaşamlarına bırakırlar ve sizin maillerinizi göremeyebilirler.

Yapmanız gereken, maillerinizi taslak klasörüne kaydetmek ya da mesai saatlerine planlayarak göndermek olacaktır. 

Özetle dijital iletişim ve kanalları gün geçtikçe daha da gelişiyor. Bu gelişime ayak uydurmak adına dijital dünyayı iyi takip etmek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Normal iletişim kadar dijital iletişimin de önemli olduğu bu yıllarda kanalları nasıl daha etkili kullanacağımızı yazdık. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz…

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Copyright © 2020 Supsis

Softcand Yazılım Hizmetleri Ürünüdür.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Total: 1 Average: 5]